ACTUEEL

Ziekenhuizen zetten in op werven levende nierdonoren

Vier ziekenhuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond gaan vanaf september familieleden en vrienden van nierpatiënten thuis voorlichten over de mogelijkheid om bij leven een nier af te staan. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot meer donaties.

Vier ziekenhuizen slaan handen ineen

Dat maakte de organisatie van ELPAT, een congres over orgaandonatie dat momenteel in Rotterdam wordt gehouden, maandag bekend. De vier ziekenhuizen die de handen ineenslaan, zijn het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Bewust maken

“Een patiënt durft uit zichzelf vaak niet om de nier van een familielid te vragen”, aldus psycholoog Jan van Busschbach van het Erasmus MC in Rotterdam. “Toch moet de mogelijkheid besproken worden, want er blijft een chronisch tekort aan nieren van overleden donoren.” Hoogleraar en transplantatiechirurg Willem Weimar, eveneens van het EMC, wil vooral allochtonen bewust maken van de voordelen van levende donatie. “Zij gaan hiertoe veel minder snel over.”

Donatie bij leven

Daarom gaan maatschappelijk werkers al voordat een patiënt dialyse krijgt en op een wachtlijst komt voor een donornier, op bezoek om de mogelijkheid van donatie bij leven te bespreken. Nierpatiënten staan gemiddeld vier jaar op een wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Veel patiënten overleven deze termijn niet. Dialyse is bovendien een zeer belastende behandeling, die voorkomen kan worden als tijdig een donornier beschikbaar komt. Een nier van een levende donor gaat tien jaar langer mee.

Harvard-onderzoek bewijst bereidheid

De Amerikaanse Harvard-universiteit heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met dergelijke huisbezoeken. Die bleken te leiden tot meer bereidheid van mensen om over het onderwerp te praten. Ook waren mensen die de voorlichting hadden gekregen eerder geneigd bij leven een nier af te staan. De resultaten van de Amerikaanse proef zijn maandag tijdens het congres gepresenteerd.

Het Erasmus MC begon tien jaar geleden als eerste in Nederland met het transplanteren van nieren van levende donoren. Hierdoor is de wachtlijst sterk afgenomen. Een naast familielid schenkt het vaakst een nier, gevolgd door partners en vrienden. Het aantal mensen dat uit goedheid een orgaan aan een wildvreemde afstaat, neemt ook toe. Weimar: “In de afgelopen jaren hebben zestig Samaritaanse donoren een nier afgestaan.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top