Finance

'Orbis-top overdreef financiële nood uit tactiek'

Bij Orbis is nooit sprake geweest van een dreigend faillissement. Ook niet als de provincie en de gemeente Sittard-Geleen de lening van 17 miljoen euro voor het sociaal plan niet met borgstellingen hadden afgedekt. Dit stelde Orbis-advocaat Tom van Helmond dinsdag tijdens het kort geding tegen de overheden, meldt dagblad De Limburger. De Orbis-top heeft medio 2009 de financiële nood overdreven in de media. Zo wilden de bestuurders de provincie en Sittard-Geleen overtuigen van de noodzaak om zich borg te stellen voor financiering van het sociaal plan.

‘Concurrentieververvalsende steun'

In het kort geding tegen de provincie en gemeente Sittard-Geleen eiste het academisch ziekenhuis Maastricht dat de ‘concurrentieververvalsende steun' aan Orbis wordt teruggedraaid. Orbis had zich als medegedaagde in de zaak gevoegd.

'Onderneming in moeilijkheden’

De zaak concentreert zich op de vraag of Orbis ‘een onderneming in moeilijkheden’ was toen de provincie en gemeente het concern te hulp schoten. Provincie en gemeente hadden hun steun aan Orbis vooraf aan de Europese Commissie moeten voorleggen, betoogde azM-raadsman Gerard van der Wal. Die had de steun volgens hem zeker afgewezen, omdat Orbis voldeed aan de EU-criteria voor ‘een onderneming in moeilijkheden'. In dat geval verbiedt Europa steun om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Faillissement nooit aan de orde

Orbis-advocaat Van Helmond zei dat er nooit sprake is geweest van een faillissement. Provincie en gemeente bestreden eveneens dat het voorbestaan van Orbis op het spel heeft gestaan, aldus De Limburger. Daarbij stellen zij dat Orbis voor de borgstellingen een ‘marktconforme' vergoeding betaalt. Volgens Van Helmond heeft de Orbis-top de zaken slechter doen voorkomen in de media om een sense of urgency te kweken. Orbis was volgens hem zeker niet failliet gegaan als de lening van 17 miljoen euro voor het sociaal plan niet met borgstellingen was afgedekt. Bovendien had Orbis via collectief ontslag ook goedkoper van 550 werknemers afgekund. Uit ‘goed werkgeverschap' koos Orbis voor vertrekregelingen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

22 april 2010

dit bericht zal het vertrouwen van het publiek in de bestuurders van ziekenhuizen, en andere zorginstellingen, helaas niet vergroten. zij roepen al jaren om meer economische zelfstandigheid, maar doen als ze die krijgen alles om de samenleving alsnog voor de kosten te laten opdraaien. jammer dat gemeente en provincie daaraan hebben moeten meedoen.

Top