ACTUEEL

ZonMw wil investeren in goed gebruik geneesmiddelen

ZonMw pleit voor een structurele financieringsbron voor onderzoek naar en de implementatie van kennis op het gebied van effectief, veilig en doelmatig gebruik van geneesmiddelen. Uit het rapport ‘Verdieping Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ blijkt dat goed gebruik van geneesmiddelen (GGG) gezondheidswinst kan opleveren. ZonMw wil de komende tijd draagvlak creëren voor het onderzoeksprogramma bij zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie.

Winst door investeren

Jaarlijks wordt in Nederland zo’n zeshonderd miljoen euro besteed aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde geneesmiddelen. Aan onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen wordt volgens ZonMw hooguit enkele miljoenen euro’s per jaar besteed. Investeren in het adequaat en duurzaam aanpakken van infrastructuur, onderzoek, onderwijs/opleiding en implementatie van GGG-kennis is noodzakelijk om winst te behalen in termen van patiëntveiligheid, doelmatigheid en het reduceren van het aantal handen aan het bed, stelt ZonMw in het rapport 'Verdieping Goed Gebruik van Geneesmiddelen'. 

“Wanneer farmacotherapie optimaal wordt ingezet, leidt dat tot verbetering van kwaliteit van leven, het verkorten van ziekenhuisopnames, verlaging van het arbeidsverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit van chronisch zieken. Om dit te bereiken pleiten de deskundigen voor een brede aanpak, niet gericht op één of meer afzonderlijke thema's, maar een herkenbare, structurele financieringsbron voor (nieuw) onderzoek”, aldus de organisatie in een persbericht.

Lacunes in wetenschap

ZonMw heeft in opdracht van VWS een consultatieronde langs 38 Nederlandse experts gedaan. De consultatieronde is een verdiepingsslag van de publicatie ‘Signalement Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ waarin deskundigen bewezen dat er lacunes bestaan in de beschikbare wetenschappelijke kennis op het gebied van GGG.

Samen met VWS gaat ZonMw in gesprek met onder meer de farmaceutische industrie en zorgverzekeraars om tot een constructieve samenwerking voor onafhankelijk GGG-onderzoek te komen.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top