ACTUEEL

IGZ herziet lijst afnemers gewraakte borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) herziet de lijst van afnemers van de gewraakte borstimplantaten van het merk Franse merk Poly Implant Protheses (PIP). Het Maastricht Universitair Medisch Centrum, de Kliniek Zestienhoven en de Kliniek Oud Zuid hebben aangegeven dat zij geen afnemer zijn geweest van de betreffende implantaten.

Inspectie verbiedt PIP-implantaten

De handel en het implanteren van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) werd afgelopen maandag met onmiddellijke ingang verboden door de inspectie. De implantaten geven een onevenredig hoge kans op complicaties zoals scheuren en lekken. Bij de waarschuwing maakte de inspectie een lijst van klinieken openbaar die de betreffende implantaten van de Franse producent hadden afgenomen.

'Eerst waarschuwen-strategie'

De IGZ legt uit dat zij ervoor heeft gekozen allereerst vrouwen te waarschuwen door de publiekswaarschuwing met spoed uit te brengen. De inspectie wil voorkomen dat deze implantaten nog gebruikt worden.  Het is volgens de inspectie mogelijk dat de lijst van afnemers niet compleet is. Het kan zijn dat andere klinieken die niet op de lijst staan, wel pip-implantaten hebben afgenomen. De IGZ advies aan vrouwen met implantaten om zelf na te gaan welk merk zij hebben.

CE-markering

De IGZ gaat ervan uit dat de klinieken die deze implantaten destijds gekocht hebben, en eventueel ook hebben toegepast, dit in goed vertrouwen hebben gedaan. Deze middelen waren voorzien van de CE-markering, waardoor de Europese burger en afnemers erop mochten vertrouwen dat deze middelen voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden. Achteraf bleek dat dit vertrouwen in de CE-markering niet terecht was.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top