ACTUEEL

Jeroen Bosch moet wachten met EPD

Door tijdsdruk en tegenvallers bij de leveranciers heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch de invoering van het Elektronische Patiëntendossier (EPD) uitgesteld. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Complex

Het EPD zou, in combinatie met planningsysteem Alert, tegelijk met het betrekken van de nieuwbouw in het voorjaar van 2011 in gebruik worden genomen. De gelijktijdige invoering blijkt volgens projectdirecteur Cor van Driel erg complex. Bovendien had de leverancier van Alert met tegenvallers te maken. “Het is combinatie van factoren, maar het belangrijkste was dat de tijdsdruk te groot was”, aldus Van Driel in het Brabants Dagblad. Hij schat dat het na de opening van het ziekenhuis nog wel eens een jaar kan duren voor het systeem is ingevoerd. “Het ziekenhuis krijgt een systeem dat uniek is in de wereld. Zoiets voer je niet zomaar in. Natuurlijk wilden we klaar zijn met de opening. Maar we moeten realistisch zijn: het betrekken van de nieuwbouw is al enorm ingrijpend. Als je dan met een niet-werkend systeem zit, breng je de veiligheid van de patiënt in gevaar.”

Probleem

Het uitstel betekent dat er voorlopig met de huidige systemen doorgewerkt wordt. Gelet op de beperkte ruimte in de nieuwbouw een probleem, erkent Van Driel. “We kunnen ervoor kiezen om de fysieke dossiers in te scannen, dan hebben we ze in ieder geval digitaal beschikbaar. Maar we zouden ook het oude gebouw van de geriatrie nog even kunnen laten staan. Daar zit nu de bouwdirectie.”

Alert

De raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis houdt naar eigen zeggen alle vertrouwen in Alert en in de Portugese leverancier van het systeem, Alert Life Science Computing, dat ook in Den Bosch een vestiging heeft. Het ziekenhuis overlegt met Alert over een aangepaste planning. De tussenliggende periode wordt gebruikt voor verbetering van het programma en het geven van opleidingen. Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel is op een aantal afdelingen al begonnen met een proef met Alert. De implementatie daarvan gaat nog niet zo snel als gehoopt, zegt woordvoerder Stella van Emmerik van Bernhoven in hert Brabants Dagblad. “Het is een Portugees systeem en alles moet vertaald worden. Dat kost meer tijd dan we dachten.” Naast het Jeroen Bosch en Bernhoven wil ook het Tilburgse Twee Steden Ziekenhuis overstappen op Alert.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top