ACTUEEL

Veiligheid bij ramp onder druk door schrappen LMAZ

Door het schrappen van de landelijke meldkamer voor ambulancezorg door het ministerie van VWS verslechtert de veiligheid in Nederland bij rampen. Dat stelt hoogleraar gezondheidszorg Guus Schrijvers van het UMC Utrecht in de Volkskrant. Schrijvers pleit voor het afbouwen van het aantal regionale meldkamers.

Toekomst meldkamers

Volgens Schrijvers zijn er te veel regionale meldkamers in Nederland. Hij schetst een toekomstscenario met drie of vier meldkamers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou ook naar een dergelijke situatie toe willen.

Landelijke back-up

Bij rampen en grote ongelukken hebben de 24 regionale meldkamers geen landelijke back-up meer door het schrappen van de landelijke meldkamer. Volgens VWS kunnen de regionale meldkamers afspraken maken om elkaar te helpen bij calamiteiten. Opvallend detail is dat VWS juist de Landelijke Meldkamer Ambulancezorg (LMAZ) in 2006 in het leven heeft geroepen, omdat regionale meldkamers bij rampen als de brand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede overbelast raakten.

Nut landelijke meldkamer

Directeur Peter Hartog van de LMAZ denkt dat het bijspringen door regionale meldkamers in de praktijk niet werkt. Hartog zegt in de Volkskrant: “Die moeder met het kindje met ademnood blijft ook gewoon bellen. En ze kunnen collega’s wel thuis oproepen, maar het duurt vaak een half uur om op te schalen.” De Sectororganisatie Ambulancezorg Nederland kan zich wel vinden in het schrappen van de LMAZ. Dit in het kader van bezuinigingen, maar ook omdat de meerwaarde van de LMAZ niet duidelijk zou zijn.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top