ACTUEEL

Nurse practitioners kunnen 27 miljoen besparen

Nurse practitioners in de huisartsenpraktijk kunnen alleen al door de behandeling van veel voorkomende klachten een besparing leveren van 27 miljoen euro. Dit blijkt uit het rapport ‘Nurse practitioners in de huisartsenpraktijk’ van het Maastricht UMC+.

Kostenreductie

De Nederlandse bevolking gaat volgens de onderzoekers bijna twee keer per jaar de huisarts. Aan zeventig procent van deze bezoeken liggen veel voorkomende klachten ten grondslag, die gemakkelijk door nurse practitioners behandeld kunnen worden. Hoewel de consulten van de nurse practitioner langer duren en er sprake is van meer vervolgconsulten, zijn deze consulten aantoonbaar goedkoper dan de huisartsenconsulten. De kostenreductie door het inzetten van nurse practitioners is gemiddeld  bijna drie euro per consult.

Complexe klachten

Bestuurslid Erna Vrijland van V&VN Nurse Practitioners voelt zich als NP gesterkt door de uitkomsten van het onderzoek. “Eigenlijk doen wij de triage aan de voordeur van de huisartsenpraktijk”, aldus Vrijland. “Veel klachten kunnen we geheel zelfstandig afhandelen. Het deel dat naar dat de huisarts moet, zijn de meer complexere gezondheidsklachten. Ook daarbij kunnen wij heel goed eerst voorwerk doen, zoals de eerste anamnese afnemen en lab aanvragen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top