ACTUEEL

Oppositie vreest AWBZ-onderonsje

Oppositiepartijen zijn bezorgd over de betrokkenheid van demissionair minister Ab Klink van VWS bij de voorbereiding van de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars. De SP, GroenLinks, de PvdA en de PVV willen dat de minister zicht terugtrekt uit het overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zorgaanbieders en cliëntenorganisaties. Dat meldt Zorgvisie.

Uitvoering AWBZ

De oppositie wil na het reces stemmen over de deelname van de minister in het overleg. Klink schreef de Tweede Kamer eind maart: “Ik wil in deze demissionaire periode samen met ZN, VNG, cliëntenorganisaties en koepelorganisaties van zorgaanbieders verder verkennen op welke wijze door zorgverzekeraars goede invulling kan worden gegeven aan de service en informatievoorziening aan cliënten, zorginkoop en moderne administratieve organisatie, opdat cliënten meer zeggenschap krijgen en een hogere kwaliteit van zorg wordt bereikt.” De beslissing over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars heeft de minister doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Uitkleden AWBZ

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, stelt op de site van Zorgvisie: “Hij ziet gewoon zijn kans schoon om de AWBZ verder uit te kleden. Want overheveling naar de zorgverzekeraars die voor individuele verzekerden gaan onderhandelen is gewoon het einde van de collectieve zorgverzekering en het begin van ‘u verzekert u maar bij’.”

Best practices

Directeur van ZN Pieter Hasekamp denkt juist dat het in het belang van de verzekerden is om de uitvoering van zowel de AWBZ als zorgverzekeringswet in één hand te hebben. In een interview met Skipr schetst hij de stappen die ZN neemt: “Eind april  houden we een brede conferentie met zorgverzekeraars, zorgkantoren en cliëntenorganisaties. Hierin bespreken we hoe de uitvoering straks moet gaan werken. Ook proberen we een antwoord te vinden op de vraag ‘hoe borg je de positie van kwetsbare groepen?’. En er is samenwerking met gemeenten om best practices uit te wisselen en te spreken over de afstemming tussen het gemeentelijk domein en het verzekerde domein.”

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top