ACTUEEL

Deense huisarts verdient het best

Deense huisartsen zijn met een uurvergoeding van bijna 30 euro de grootverdieners van de Europese eerstelijnszorg. Dat blijkt uit onderzoek van  het NIVEL en de Universiteit Maastricht. Deense huisartsen worden gevolgd door die in in Duitsland (24 euro), Nederland (ruim 22 euro) en Zweden (21 euro). De Belgische huisarts verdient met nog geen tientje per uur het minst. De voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Huisartsen Michel Vermeylen laakt de uitkomsten van het onderzoek. "De statistieken uit deze studie slaan nergens op. Als ik ook maar één consultatie per uur doe, heb ik absoluut niet hard gewerkt maar toch 23 euro van de patiënt gekregen. En geen enkele huisarts werkt minder dan veertig uur!"

Praktijkgrootte

Opmerkelijk is de inkomensontwikkeling van Britse huisartsen. Terwijl huisartsen elders de laatste twintig jaar (gecorrigeerd voor inflatie) minder zijn gaan verdienen, steeg het inkomen van de Engelse huisarts flink.
Met een weekstaat van zestig uur zijn de Duitse huisartsen het ijverigst. Hun Belgische collega's houden zich netjes aan de 40-urenweek. Met 38 uur werken de Zweedse en Finse dokters het minst. Ook het aantal patiënten per praktijk loopt sterk uiteen. Franse huisartsen hebben gemiddeld 622 patiënten, Nederlandse 2500.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top