ACTUEEL

Populariteit thuisbevalling daalt

Steeds minder vrouwen bevallen thuis. Nog geen dertig procent van de zwangere vrouwen is de afgelopen jaren thuis bevallen. In 2000 was dit nog 35 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Nederland is een van de weinige westerse landen waar vrouwen thuis kunnen bevallen, maar dat gebeurt steeds minder. In 1953 beviel nog 78 procent van de vrouwen thuis. Sindsdien is het percentage ziekenhuisbevallingen toegenomen van 22 naar 71 procent, meldt het CBS.

Hoogopgeleide vrouwen

Vooral hoogopgeleide vrouwen krijgen thuis een kind. Van hen beviel tussen 1997 en vorig jaar gemiddeld 35 procent op het eigen woonadres, becijferde het CBS. Onder laagopgeleide vrouwen is dat 27 procent. De afname van het percentage thuisbevallingen is vooral te zien bij vrouwen met een middelbaar opleidingsniveau. In de periode van 1997 tot 2000 beviel 39 procent van hen thuis. Tussen 2005 en vorig jaar was dit nog maar 26 procent.
Het CBS laat onvermeld wat financiële consequenties van een en ander zijn. Bevallen in het ziekenhuis is in de regel duurder dan een thuisbevalling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top