ACTUEEL

Onderzoek naar kinderen en ziekte verdient impuls

Het onderzoek naar de neveneffecten van ziekte bij kinderen moet worden verbeterd. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een onderzoek, dat woensdag naar buiten is gebracht.

Chronisch

Als kinderen op jonge leeftijd behandeld worden tegen ernstige ziekten als bijvoorbeeld kanker, overlijden ze dankzij betere behandelmethoden vaak niet, maar ze genezen ook niet helemaal. Het aantal kinderen met een chronische ziekte zal de komende decennia dan ook toenemen, voorspelt de Gezondheidsraad, evenals het aantal volwassenen met een chronische ziekte die wortelt in de kindertijd. Het onderzoek naar die vervolgschade in het latere leven moet daarom fors worden verbeterd, zo vindt het adviesorgaan van de regering.

Structurele aandacht

Nu werken de onderzoekers vaak slecht met elkaar samen. Ook is het overheidsbeleid versnipperd. De overheid besteedt volgens de Gezondheidsraad sowieso te weinig structurele aandacht aan het onderwerp. De raad vindt verder dat onderzoekers meer moeten worden aangemoedigd om zich te richten op het leven van de zieke kinderen. Zo zouden ze betere opleidingskansen en loopbaanperspectieven moeten krijgen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top