ACTUEEL

SP: Klink is de weg kwijt met budgetplan specialisten

Demissionair minister Ab Klink van VWS schuift het probleem van de te hoge salarissen van medisch specialisten door naar de werkvloer. Volgens Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, dwingt de minister de specialisten tot concurrentie binnen het eigen ziekenhuis door het instellen van een vast budget voor specialisten. “Scheve gezichten en verstoorde onderlinge verhoudingen zullen het gevolg zijn. Deze minister is echt de weg kwijt”, aldus Van Gerven.

Loondienst specialisten

Van Gerven is blij dat Klink ingrijpt, maar volgens hem doet hij dat op de verkeerde manier. De SP is voor de invoering van loondienst voor specialisten. Volgens de partij “ben je met een goede cao van alle bureaucratie en ellende af”. Loondienst voor specialisten zou betekenen dat er meer specialisten voor hetzelfde geld aan de slag kunnen en dat de wachtlijsten worden teruggedrongen. De Orde van Medisch Specialisten verwacht juist het tegenovergestelde: artsen in loondienst kunnen minder productief worden en er zullen wachtlijsten ontstaan voor patiënten.

De SP heeft een debat met Klink aangevraagd.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 mei 2010

De basisgedachte achter de dbc's was goed. Het principe "loon naar werken" ook en het uurtarief is correct.

Het loopt fout op het moment dat men inzicht wil krijgen in de tijdsbesteding van een medisch specialist.

Op dat laatste moet men zich dus richten. Het gaat niet zozeer om vrije vestiging versus loondienst ( zoals de Orde dat benadrukt) en ook niet over de hoogte van de inkomens ( zoals de minister en de publieke opinie die benadrukt).

Het gaat om de prestaties van de dokter in termen van "winst" voor de patientenzorg. De dokter moet zich vooral bezig houden met wat hij het best kan, hierin moet hij optimaal ondersteund worden door het facilitairbedrijf "ziekenhuis" .

Er moeten basisziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen komen ( dus moeten er sommige ziekenhuizen dicht) en bepaalde zorg moet geconcentreerd worden ten behoeve van kwaliteits- en veiligheidswinst ( zie de discussie over de verloskunde).

De minister is in paniek en wil alle controle over de graaiende specialisten, hij zet o.a. in op private investeerders en de Orde doet lekker mee.

Top