ACTUEEL

Plastisch chirurg wil verplicht toezicht

Er moeten strengere kwaliteitseisen voor privéklinieken komen. Dat bepleit secretaris Thijs Udo van de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in de Volkskrant. De ZKN wil zo voorkomen dat zich opnieuw ernstige misstanden voordoen, zoals vorige week in de Silhouet-klinieken. “Wij laten ons nest niet langer bevuilen”,  aldus Udo.Naast betere regelgeving maakt de ZKN zich sterk voor strenger toezicht. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) neemt al vast een voorschot in de vorm van een keurmerk voor privéklinieken dat eind 2010 werkzaam moet zijn. Daarmee kunnen ‘malafide’ klinieken echter niet worden aangepakt, omdat ze niet verplicht zijn mee te doen.

Verplichte vergunning

In Nederland kan iedereen een privékliniek beginnen voor onverzekerde zorg; een vergunning is niet nodig. Ook is er nauwelijks toezicht: de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)houdt alleen controles na ernstige meldingen.
Privékliniek Silhouet kreeg vorige week een operatieverbod in Breda en Weert. De kliniek meldt op de site echter dat er niets mis is. “Dit moet echt afgelopen zijn”, zegt hoogleraar plastische chirurgie Berend van der Lei in de Volkskrant. “Klinieken moeten nú worden verplicht een vergunning aan te vragen.” Udo van de ZKN: “We zijn toch gek dat we zomaar iedereen een privékliniek laten starten?” Volgens VWS ligt er een wet voor registratieplicht bij de Eerste Kamer. Er zijn geen plannen voor vergunningen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top