ACTUEEL

Generaals: 'Obesitas bedreigt nationale veiligheid VS'

Toenemend overgewicht bij jonge Amerikanen kan de toekomst van de Amerikaanse strijdkrachten en daarmee de nationale veiligheid ondermijnen omdat potentiële rekruten te dik zijn om te dienen. Dat hebben twee gepensioneerde generaals vrijdag gezegd in een commentaar in de Washington Post.

Overwicht hoofdoorzaak afvallen potentiële rekruten

“De obesitascijfers bedreigen de algemene gezondheid van Amerika en de toekomstige sterkte van ons leger’’, aldus de oud-generaals John Shalikashvili and Hugh Shelton. Beiden waren in de jaren negentig voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten. Door overgewicht vallen meer potentiële rekruten in de selectie af dan door welke andere oorzaak dan ook, aldus de commandanten. Ze adviseren het Amerikaanse parlement wetgeving voor betere voeding op scholen door te voeren. Kinderen zouden meer groente, fruit en graanproducten moeten eten en vet en suiker moeten mijden.

Voedingsprogramma's op scholen

Obesitas bij de Amerikaanse jeugd wordt inmiddels als een ‘epidemie’ gezien. Een op de drie kinderen is (veel) te dik. Shalikashvili and Hugh Shelton steunen een plan van president Barack Obama om 1 miljard dollar per jaar extra uit te trekken voor speciale voedingsprogramma’s op scholen. De medische kosten die te maken hebben met obesitas bedragen jaarlijks 75 miljard dollar in de VS. De Amerikaanse strijdkrachten hebben ook te kampen met het probleem van reeds dienende militairen die te dik zijn. Zij kunnen maatschappelijk in de problemen raken als ze niet meer aan fitheidsstandaarden kunnen voldoen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Maaike de Vries - De Argumentenfabriek

3 mei 2010

Te dikke reeds dienende militairen, daar zou het leger toch zelf iets aan kunnen doen? Zeker wat betreft militairen die 'binnen slapen', op een kazerne wonen of op een compound leven. Zij bewegen en sporten in de baas z'n tijd. Bovendien eten zij wat hun werkgever serveert. Meer bewegen, meer gezonde voeding en exit fast-food, frisdrankapparaten en snackmachines, zou ik denken.

Top