ACTUEEL

'Plan Bussemaker kleinschalig wonen onhaalbaar'

Het kabinet zal er niet in slagen in vier jaar 20 duizend plaatsen voor dementerenden in de kleinschalige woonzorg  te creëren. Dat voorspelt beleidsmedewerker Eric Krijger van Vilans, kenniscentrum voor langdurige zorg. Vilans heeft berekend dat in vijf jaar in het gunstigste geval 18 duizend plaatsen gerealiseerd kunnen worden. Bussemaker stelde vorige maand 80 miljoen extra beschikbaar voor de opvang van ouderen met dementie die niet meer in hun eigen huis kunnen wonen. Zij mikt daarbij op 20 duizend plaatsen in vier jaar.

Alleen verpleeghuizen

De staatssecretaris onderschat daarbij de problemen die uitbreiding en renovatie van bestaande gebouwen of nieuwbouw met zich brengen, vindt Krijger. Bovendien geldt haar regeling alleen voor verpleeghuizen. Particuliere instellingen en thuiszorgorganisaties kunnen er geen gebruik van maken.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

17 februari 2009

Om het tempo wel goed te krijgen is het nodig om ook thuiszorgorganisaties en particuliere initiatiefnemers toegand te geven tot de extra middelen. Zeker in deze tijd van vertraagde nieuwbouw.

Top