ACTUEEL

Uvit beticht apothekers van fraude

Apothekers hebben op grote schaal duurdere medicijnen gedeclareerd terwijl ze goedkopere varianten aan patiënten hebben meegegeven. Dat stelt zorgverzekeraar Uvit maandag in Trouw.

Inzage

De verzekeraar heeft een onderzoek ingesteld naar de omvang van de fraude. De zorgverzekeraar eist nu inzage in de inkoopnota's van de apothekers om die te vergelijken met de declaraties. Aanvankelijk richtte het onderzoek zich op een antibioticum, twee varianten van een bloeddrukverlager en een antidepressivum. Daarmee zou niet veel verdiend zijn, maar Uvit wil nagaan of ook verkeerd is gedeclareerd op een manier die wel veel verschil maakt.

‘Niet aannemelijk’

Op een besloten bijeenkomst heeft Uvit-bestuurder Martin Bontje volgens Trouw gemeld dat twee derde van de apothekers frauduleus declareert. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP) noemt het  “niet aannemelijk” dat apothekers bewust verkeerd hebben gedeclareerd om meer winst te maken.  Volgens de apothekerskoepel ligt de fout bij Uvit. Uvit zou de apothekers dwingen medicijnen te kopen van goedkope merken die vaak niet op voorraad zijn. Omdat apothekers een zorgplicht hebben, zouden ze vaak niet anders kunnen dan medicijnen van een ander merk kopen.

Zorgplicht

De KNMP zegt  “ontsteld” te zijn dat Uvit de apothekers nu fraude verwijt, terwijl ze juist de zorgplicht nakomen. Volgens de apothekers kan Uvit er beter voor zorgen dat er genoeg voorraad is in plaats van de apothekers de schuld in de schoenen te schuiven. Veel zouden de apothekers niet aan de fraude hebben verdiend, maar zorgverzekeraars moeten er volgens Uvit op kunnen vertrouwen dat apothekers het medicijn leveren dat ze in rekening brengen. Uvit is een samenwerkingsverband van Univé en VGZ-IZA-Trias waar ruim vier miljoen mensen met een zorgverzekering onder vallen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

13 september 2010

Voor een klant is het niet meer te volgen wat mij wel opvalt is de enorme toename in groote van de pillen.

Iedere maand ontvang ik een ander merk.

Top