ACTUEEL

CZ wil boven bodemkwaliteit uitstijgen

Zorgverzekeraar CZ wil dat verzekerden alleen nog worden geholpen in het ziekenhuis dat voor een behandeling de beste zorg levert. Afstand moet een ondergeschikte rol gaan spelen. “We moeten kijken naar de aandoeningen”, aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren.

Nieuwe werkwijze

De nieuwe werkwijze gaat vanaf volgend jaar al gelden voor mensen met overgewicht. “Een maagband of -verkleining is een riskante ingreep. Daar moet een chirurg goed verstand van hebben. Als de zorg niet aan internationale kwaliteitscriteria voldoet, is die niet goed genoeg voor onze verzekerden”, stelde Van der Meeren voorafgaand aan het bekendmaken van de jaarcijfers.

De verzekeraar wil alleen afspraken maken met ziekenhuizen die aan de criteria voldoen. Een eis kan zijn dat minimaal vijftig ingrepen per jaar moeten worden verricht.

Pilot obesitas

Behalve voor obesitas zou de nieuwe werkwijze ook moeten gelden voor bijvoorbeeld liesbreukoperaties, nieuwe heupen of knieën en ingrepen bij spataderen. Bij nierpatiënten werkt het systeem niet, omdat zij een paar keer per week moeten dialyseren. Als eerste project is voor overgewicht gekozen, omdat dit een aansprekend voorbeeld is en omdat obesitas een groeiend probleem is. Van der Meeren: “Op heel veel plekken worden behandelingen aangeboden.”

Doorberekenen lager kosten

“Ziekenhuizen doen per saldo allemaal hetzelfde. De grote iets meer dan de kleinere. Dat is jammer. Als ze zich zouden specialiseren, leveren ze voor die behandeling een betere kwaliteit. Dat blijkt uit heel veel onderzoeken”, stelt hij. Bovendien wordt de zorg zo goedkoper. Van der Meeren belooft dat de lagere kosten worden doorberekend aan de klant.

Bodemkwaliteit

Mocht een patiënt toch voor een andere instelling kiezen, dan wordt de behandeling wel vergoed. Maar de bestuursvoorzitter hoopt dat de klant eerst met de zorgservice belt, voordat hij of zij zich laat doorverwijzen. “Het gaat om je eigen lijf.” Hij weet ook dat veel mensen denken dat het verzekeraars alleen maar gaat om de centen, maar volgens hem draait het bij CZ nu vooral om de zorg. “We willen boven de bodemkwaliteit uit.”Hij verwacht dat de plannen wel wat reuring kunnen veroorzaken. Ziekenhuizen laten niet graag een behandeling vallen.
Huisartsen dienen mensen gericht te gaan doorsturen. Hierover moet de verzekeraar met hen in overleg, voegt de bestuursvoorzitter toe. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wols

3 mei 2010

Dus bij een aanrijding moet je nu al van je autoverzekering voor de uitlaat naar Kwik-Fit, voor de banden naar Profile Tyrecentre, voor de glasschade naar Carglass. Gaan we dat straks ook verplicht moeten doen voor onze gezondheid van CZ? Voor diabetes naar ziekenhuis A, voor de hoge bloeddruk naar ziekenhuis B, en voor je longklachten naar ziekenhuis C??? En ondertussen weten die specialisten niet van elkaar wie wat voorschrijft aan medicatie...

Top