ACTUEEL

Rechter staat steun aan Orbis toe

De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen verlenen geen verboden staatssteun aan Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard door borg te staan voor tien miljoen euro, die het ziekenhuis heeft geleend bij de bank. De rechter in Maastricht heeft dat maandag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Borgstelling

Het azM  kwam in het geweer tegen de garantstelling uit vrees voor concurrentienadeel. Orbis raakte een jaar geleden in financiële nood door de bouw van een nieuw ziekenhuis. Een reorganisatie en het ontslag van vijfhonderd personeelsleden is daarom nodig, maar geld voor een sociaal plan is er niet. De bank is bereid de benodigde vijftien miljoen euro te lenen als er iemand garant staat. De provincie en gemeente gaan akkoord met een borgstelling voor samen tien miljoen euro.

Marktconforme vergoeding

De rechter komt tot de conclusie datOrbis volgens Europese regels geen onderneming in financiële moeilijkheden is. Bovendien betaalt het ziekenhuis in Sittard met 6,5 procent een marktconforme vergoeding voor de borgstelling.
Het is volgens de rechtbank niet komen vast staan dat de waarborgen staatssteun vormen die bij de Europese Commissie hadden moeten worden aangemeld. Het verzoek van azM om opschorting van de overeenkomst wees de rechter daarom af. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top