ACTUEEL

Antistoffen helpen reuma voorspellen

Bij mensen met verhoogd risico is reuma te voorspellen door het testen op antistoffen. Een geschikte behandeling in een vroeg stadium kan het ontwikkelen van reuma voorkomen of uitstellen. Dit concludeert onderzoeker Mark Nielen bij VU medisch centrum.

Vroege opsporing

Gewrichtsschade door reuma is onherstelbaar. Vooral in een later stadium van de ziekte neemt de levenskwaliteit van patiënten hierdoor sterk af. Daarom zijn vroege opsporing en agressieve behandeling van de ziekte zijn van groot belang. NIVEL-onderzoeker Mark Nielen heeft ontdekt dat al jaren voor de reumaklachten beginnen er antistoffen worden aangemaakt en ontstekingsstoffen aanwezig zijn. Antistoftesten zijn te gebruiken om reuma te voorspellen in gezonde mensen die al een verhoogd risico hebben op de ziekte. Bijvoorbeeld bij mensen met pijnlijke gewrichten of bij wie reuma in de familie zit.

Voorkomen of uitstellen

Nielen deed onderzoek naar bloedmonsters van donoren die later reuma hebben ontwikkeld. Dit was mogelijk door samenwerking van de Sanquin Bloedbank Noord-West en het Jan van Breemen Instituut (JBI) in Amsterdam, waar het onderzoek is uitgevoerd. De uitkomsten van het onderzoek maken gerichte opsporing en risicoschatting mogelijk. Nielen: “Er wordt al naar een geschikte behandeling voor deze fase van de ziekte gezocht. Als die wordt gevonden, is bij deze mensen in de toekomst het ontwikkelen van reuma te voorkomen of uit te stellen.” Nielen promoveert vrijdag 27 februari op dit onderzoek. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top