ACTUEEL

Gerechtshof: OK-convenant beperkt concurrentie

Dertien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben de onderlinge concurrentie beperkt door een convenant te sluiten waarin ze vanwege een krappe arbeidsmarkt afspraken maakten over de beloning van operatieassistenten en anesthesisten. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in een spoedappel van twee beroepsorganisaties tegen een eerder verloren kort geding.

Opschorting afspraken

Het hof heeft twee afspraken uit het convenant opgeschort. De ziekenhuizen in Zeeland, Brabant en Limburg besloten onder meer geen zogenoemde arbeidsmarkttoeslag (vanwege personeelstekort) toe te kennen aan de medewerkers. Bovendien werd afgesproken geen mensen aan te nemen die tot een jaar ervoor bij een van de aangesloten ziekenhuizen waren vertrokken om zich (tegen hoger tarief) als zelfstandige aan te bieden.

Strijdig met mededingingswet

Het gerechtshof oordeelt dat de afspraken weliswaar niet zijn gemaakt om de concurrentie te beperken, maar dat ze dat wel tot gevolg hebben. Ze zijn in strijd met de mededingingswet, aldus de rechters. “Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten worden immers beperkt in hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Afschrikeffect

De Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers reageerde dinsdag verheugd. “Het convenant is op twee belangrijke punten opgeschort”, aldus een woordvoerder. De vereniging verwacht een afschrikeffect bij ziekenhuizen in de rest van Nederland die bezig waren om vergelijkbare afspraken te maken. Het is onbekend hoeveel mensen direct baat hebben bij het arrest van het hof. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top