ACTUEEL

Longartsen: Klink laat rookverbod versloffen

De Nederlandse Vereniging van Longartsen wil van demissionair minister Ab Klink van VWS weten waarom hij het rookverbod in de horeca laat versloffen. Klink heeft dit rookverbod zelf ingesteld. De longartsen hebben Klink donderdag uitgenodigd voor een gesprek. Aansluitend willen ze hem meenemen naar een ziekenhuisafdeling waar hij longkankerpatiënten kan ontmoeten.

Rechtsgang om rookverbod

Klink heeft in juli 2008 een rookverbod voor de horeca ingevoerd. Een jaar later moest hij, na uitspraken van twee rechters, handhaving van het verbod in kleine cafés zonder personeel opschorten. De asbakken kwamen toen in veel kleine horecazaken weer op tafel. Ook toen de Hoge Raad in februari van dit jaar uitsprak dat de eenmansbedrijven weer rookvrij moesten worden, bleven ze daar gewoon staan. Veel kroegbazen zeggen niets te merken van controles.

Falend anti-rookbeleid

De longartsen verwijten de minister dat hij 'berust' in het falende anti-rookbeleid. Ze zeggen zich met name zorgen te maken over de jongeren die nu weer 'leren' roken als ze cafés bezoeken waar anderen roken.

Sterfgevallen door roken

De longartsen zijn benieuwd of de minister op hun uitnodiging ingaat. “We hebben hem al veel vaker gevraagd. Hij heeft nog nooit iets laten horen”, zegt woordvoerster Pauline Dekker. Volgens haar zal uiteindelijk de helft van alle rokers overlijden aan hun tabaksverslaving. “Van die groep sterft de helft al voordat ze met pensioen gaan.” De longartsen vinden dat Nederland ver achterloopt met maatregelen om het roken te ontmoedigen.

'Klink laat beleid niet versloffen'

Een woordvoerster ontkent dat Klink zijn beleid laat versloffen. "Controleurs geven uitbaters van kleine café's meteen een boete als ze zien dat er wordt gerookt." De uitnodiging van de artsen wordt in beraad genomen. Volgens haar zijn de longartsen vorig jaar al door een hoge ambtenaar op het ministerie ontvangen. (ANP)

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top