Finance

Gebrek aan discipline kost UMC St Radboud miljoenen

Het UMC St Radboud in Nijmegen is in 2005, 2006 en 2007 zo’n vijftien tot twintig miljoen euro misgelopen door rekeningen niet bij de zorgverzekeraar in te dienen. Bij het aantreden van Emile Lohman, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC St Radboud, in 2006 liep het ziekenhuis financieel ‘achter de feiten aan’, aldus Lohman in De Gelderlander.

Administratieve discipline

Het eigen vermogen van het ziekenhuis was in 2006 zo’n vier procent. Andere ziekenhuizen schroefden destijds hun vermogen op tot twintig procent. Bij het aantreden van Lohman bleek dat het UMC St Radboud nog niet was begonnen met de dbc’s, terwijl in de rest van Nederland hier al volop mee werd gewerkt. Een gebrek aan administratieve discipline, constateert Lohman.

Nieuwbouwplannen

In 2009 bedroeg het eigen vermogen ongeveer zeven procent. De banken dreigden het ziekenhuis geen krediet meer te verstrekken. In De Gelderlander zegt Lohman: “Het heeft maar een haartje gescheeld of we hadden de nieuwbouw voor het OK-complex en een nieuwe ziekenhuisvleugel moeten stilleggen”.

Groei eigen vermogen

Het tij is gekeerd dankzij een nieuwe organisatiestructuur. Het eigen vermogen bedraagt nu acht procent. Voor de banken aanleiding om alsnog een lening van honderd miljoen euro te verstrekken. De bestuursvoorzitter blijft echter kritisch en wil pas van een ‘echt stevige basis’ spreken bij een eigen ver mogen van vijftien procent.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

7 mei 2010

Eigen vermogen, de banken dreigden, geen krediet meer, nieuwbouw stilleggen, nieuwe organisatiestructuur, een lening van honderd miljoen euro, echt stevige basis...Nee, beste lezers, het gaat hier niet over financiele adviezen op de beleggingsmarkt etcetera, het gaat hier over een groot gebouw waar doktoren zieke mensen trachten te genezen.Een ziekenhuis dus, al zal het binnenkort wel een Human Health Management & Financial Resource Facility: location Nijmegen gaan heten.Wat een godvergeten schande, die markt die ziekte heet.

Een van de weinige dingen die een overheid netjes hoort te doen, ziekenzorg, is gewoon gedumpt door de politici, die er na hun afzwaaien ook vaak een leuke boterham gaan verdienen.Straks zijn zowel ziekenhuizen en doktoren in handen van de zorgverzekeraars, die bepalen wie welke verzekering al dan niet krijgt. Doodnormaal winstbejag. Het uitgangspunt van de nieuwe "zorg".Ziek en geen geld? Daar is de speciale uitgang, naast Public Relations , en stoor onze betalende klanten niet alstublieft.Steun medici en patienten, en probeer dat immer uitdijende commercie- en administratiegezwel eens kritischer te bekijken.Pas

Top