ACTUEEL

Tbs-kliniek mag chemische castratie niet weigeren

Tbs-klinieken mogen tot tbs veroordeelde zedendelinquenten ‘chemische castratie’ niet weigeren. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stelt in een rapport dat weigerende tbs-klinieken patiënten ‘een mogelijkheid voor goede zorg’ ontnemen en hun verlofkansen verkleinen, weet de Volkskrant.

Landelijk beleidskader

De RSJ pleit voor een landelijk beleidskader van het ministerie van Justitie voor chemische castratie. Het beleidskader moet verschillen tussen de werkwijze van de klinieken voorkomen. Daarnaast moet de heersende misvatting dat ‘verlofaaanvragen voor zedendelinquenten standaard worden afgewezen als een patiënt geen libidoremmers gebruikt”, bestreden worden, schrijft de Volkskrant.

Libidoremmers

Zedendelinquenten krijgen steeds vaker libidoremmers, maar de werkwijze van de verschillende tbs-klinieken verschilt sterk. Er bestaan weliswaar uitgangspunten voor het voorschrijven van deze medicijnen, maar sommige klinieken weigeren libidoremmers voor te schrijven. Volgens Louis Donker, lid van de RSJ en vicepresident van de rechtbank in Den Haag, is dit oneerlijk. Iedere patiënt moet wat hem betreft dezelfde behandeling krijgen, omdat dit “het verschil kan maken tussen verlof en een verblijf op de longstayafdeling”.

Gedragsverandering

Volgens de RSJ mogen patiënten onder druk worden gezet om hun gedrag te veranderen. In het geval van ondermeer de libidoremmers moeten de patiënten echter wel de mogelijkheid krijgen de adviezen van behandelaars te laten toetsen, als het advies geldt als een voorwaarde voor het in aanmerking komen voor verlof. De bijwerkingen van de libidoremmers zijn vrij ingrijpend en langdurig en daarom moet de tbs-er goed op de hoogte zijn van de gevolgen van de behandeling.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top