ACTUEEL

SCP brengt aantal verstandelijk gehandicapten in kaart

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) brengt in kaart hoeveel mensen in Nederland een IQ tussen de 50 en 70 hebben en hoeveel tussen de 70 en 85. Demissionair minister Ab Klink van VWS laat in reactie op een aangenomen motie van Anouchka van Miltenburg (VVD) weten op basis van deze gegevens de situatie van licht verstandelijk gehandicapten.

Motie van Van Miltenburg

Mensen met een IQ hoger dan 70 dreigen hun recht op zorg vanuit de AWBZ te verliezen. Nu ligt die grens voor aanspraak bij een IQ  van 85. De motie van Van Miltenburg vraagt de regering de omvang van de groep licht verstandelijk gehandicapten in kaart te brengen. Daarnaast wil de Tweede Kamer een voorstel zien voor een domeinoverstijgend kabinetsbeleid dat zich richt op de maatschappelijke participatie van deze mensen.

Alternatieven bieden

Klink wijst de Tweede Kamer wel op een spraakverwarring die zich vaak voordoet in de praktijk. Mensen met een IQ tussen de 70 en 85 zijn zwakbegaafd en niet licht verstandelijk gehandicapt, schrijft hij. De demissionair minister zal op basis van de gegevens van het SCP met de betrokken andere departementen bekijken hoe de groep licht verstandelijk gehandicapten kunnen worden ondersteund. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft hij:  “Het is echter aannemelijk dat mocht er sprake zijn van verlies van een aanspraak op AWBZ-zorg voor de functie Begeleiding dit kan voorkomen bij personen met een lichte verstandelijke beperking. Ook bij deze personen hebben de gemeenten, danwel de sectoren onderwijs en/of jeugdzorg, de verantwoordelijkheid om een alternatief aan te bieden.”

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top