ACTUEEL

Kwaliteit kankerbehandelingen varieert sterk

De kwaliteit van kankerbehandelingen verschilt per ziekenhuis. Protocollen worden niet overal nageleefd en de mortaliteit verschilt per ziekenhuis. Dat blijkt uit een rapport van KWF Kankerbestrijding, waarover het televisieprogramma Zembla zondagavond bericht. Demissionair minister Ab Klink van VWS eist dat ziekenhuizen en specialisten binnen een jaar hun prestaties openbaar maken.

Link tussen resultaat en ervaring

Klink, de zorgverzekeraars en oud-minister Els Borst, nu voorzitter van de Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, stellen in de uitzending dat medisch specialisten die te weinig ervaring hebben in het uitvoeren van ingewikkelde kankeroperaties gestopt moeten worden. Alleen de allerbeste specialisten, met de meeste ervaring in een bepaald type kanker, zouden nog kankerpatiënten mogen behandelen. Op die manier wordt de overlevingskans van de patiënten volgens hen vergroot. Deskundigen zien een duidelijke link tussen positief resultaat en de ervaring van de arts en zijn team.

Mondige patiënt

Oud-minister Borst raadt kankerpatiënten aan onmiddellijk op zoek te gaan naar een andere arts als een dokter niet bereid is aan te geven hoe vaak hij per jaar een bepaalde operatie uitvoert en welke resultaten hij boekt. Ze noemt het onacceptabel dat artsen weigeren openheid te geven over hun prestaties. Ze constateert dat kankerpatiënten vaak angstig zijn en zich mentaal afhankelijk voelen van de eerste de beste arts bij wie ze zich melden. Patiënten moeten volgens haar mondiger worden.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn ziekenhuizen en artsen bang hun resultaten bekend te maken omdat hun dat veel klanten en geld kan schelen. “De mindere goden zouden het loodje kunnen leggen”, aldus ZN-directeur Tony Lamping.

Cijfers hersteloperaties

Uit de uitzending blijkt bijvoorbeeld dat het RIVAS Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder in 2008 relatief veel hersteloperaties bij borstkanker moesten uitvoeren. Deskundigen zien het aantal hersteloperaties als een belangrijk criterium voor mindere vaardigheid van een arts. Volgens de Zembla-redactie weigerde het ziekenhuis uit Gorinchem te reageren op de cijfers. Het Gemini Ziekenhuis wilde dat wel doen, maar zegt dat de cijfers niet kloppen. De prestaties zouden bovendien sindsdien iets zijn verbeterd. (ANP)

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top