ACTUEEL

Europa: aanbesteding huishoudelijke hulp verplicht

De Europese Commissie stelt dat gemeenten verplicht zijn huishoudelijke verzorging openbaar aan te besteden. Dit omdat het grootste deel van het werk uit economische diensten bestaat. Dat meldt BinnenlandsBestuur.nl.

Verzorging versus commercie

De Europese Commissie laat in een informele brief aan het ministerie van VWS weten dat de verplichting tot aanbesteden afhankelijk is van hoe groot het verzorgende en hoe groot het economische deel van de geleverde dienst is. Mocht er twijfel over bestaan, dan geldt automatisch de strengste regelgeving en is aanbesteden verplicht, schrijft BinnenlandsBestuur.nl. Gemeenten kunnen alleen onder de aanbesteding uit als ze kunnen aantonen dat er geen sprake is van een ‘grensoverschrijdend belang’, ook als het grootste deel van de opdracht bestaat uit verzorging. Gezien de nabijheid van België en Duitsland is er vrijwel altijd sprake van een grensoverschrijdend belang.

Oproep tot negeren advies

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) vindt dat de Europese Commissie niets begrijpt van de aard van de huishoudelijke zorg. Ze is blij dat het gaat om een advies en geen oordeel. Het Hof van Justitie van de Europese Unie moet uiteindelijk bepalen hoe de regels worden geïnterpreteerd. Leijten roept de Tweede Kamer en de minister op het advies van de Europese Commissie te negeren. “Dat heeft de minister, gesteund door de Kamer, ook gedaan bij de ambulancezorg. Daarbij vindt de Europese Commissie een ambulancebroeder als hij rijdt een taxichauffeur, en dus commercieel. Wanneer de ambulancebroeder de eerste zorg verleent, dan is het niet commercieel. Belachelijk om dit zo op te splitsen, dat moet niet de toekomst van onze zorg zijn”, aldus Leijten op de site van de SP.

Initiatiefwet Kant

De brief uit Brussel is een antwoord op het verzoek van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker om advies uit te brengen over de verplichte aanbesteding. De regering stelde in februari bij de behandeling van een initiatiefwet van Agnes Kant dat Europese aanbesteding in de thuiszorg niet verplicht zou zijn.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top