ACTUEEL

Senaat stelt landelijke koppeling EPD uit

Een meerderheid in de Eerste Kamer is tegen de landelijke koppeling van het elektronisch patiëntendossier (EPD).  Het systeem is te duur en het wetsvoorstel is ‘prematuur’, oordelen de senatoren. De landelijke koppeling blijft daarom voorlopig uit. Dat meldt De Pers.

Kosten landelijk systeem

Het landelijke systeem kost bijna vijftig miljoen euro. VWS heeft 45 miljoen euro beschikbaar gesteld om de aansluitingen op het schakelpunt te realiseren en de ontwikkeling van het schakelpunt heeft 3,2 miljoen euro gekost. Slechts elf procent van alle zorgaanbieders is nu aangesloten op het landelijk schakelpunt.

Weerstand zorgverleners

Niet alleen de oppositie is tegen het wetsvoorstel, maar ook Hans Franken, Eerste Kamerlid voor het CDA, wil niet aan de landelijke koppeling van het EPD. Franken in De Pers: “Als de wetgever iets wil wat al die dokters niet willen, dan kun je er maar beter niet aan beginnen.” De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) ziet bijvoorbeeld niets in het systeem, omdat het slechts zelden voorkomt dat er buiten de regio communicatie plaatsvindt tussen hulpverleners.

Regionale opbouw

Roel Kuiper, ChristenUnie-senator, stelt dat de overheid heeft geleerd dat een regionale opbouw beter werkt. Bij een regionaal EPD moeten wel landelijke standaarden vastgesteld worden, vinden het CDA en de ChristenUnie.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top