ACTUEEL

Zorgeuro levert fors rendement op

Iedere euro die in de gezondheidszorg wordt geïnvesteerd, levert gemiddeld één euro en dertig cent op. Dat concludeert onderzoeker Marc Pomp in de studie “Een beter Nederland - de gouden eieren van de gezondheidszorg”, die hij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoerde.

Kosten

Per inwoner geeft Nederland jaarlijks gemiddeld ongeveer 3500 euro uit aan zorg. Ruim de helft daarvan gaat naar de curatieve zorg en preventie, zo’n veertig procent naar de langdurige zorg. Bij een levensverwachting van gemiddeld tachtig jaar geven we voor één mensenleven gemiddeld 340 duizend euro uit aan zorg, becijfert econoom Pomp.

Maatschappelijke baten

Daar staan echter maatschappelijke baten tegenover in de vorm van een hogere levensverwachting, een hogere kwaliteit van leven en gunstige effecten op de economie, zoals een lager ziekteverzuim en hogere productiviteit door betere gezondheid. Pomp begroot deze baten op 450 duizend euro. Dit komt neer op een euro dertig per geïnvesteerde euro. In de curatieve zorg is het gemiddelde rendement nog veel hoger. Daar levert elke geïnvesteerde euro volgens Pomp gemiddeld 2,30 euro op.

Gouden eieren

De uitgaven voor gezondheidszorg bedragen dit jaar zo'n 60 miljard euro en slokken daarmee een slordige elf procent van het bruto binnenlands product op. Om die reden is de zorg mikpunt van bezuinigingen. Pomp waarschuwt voor algemene bezuinigingsmaatregelen zoals verlaging van budgetten, beperking van het zorgaanbod en het belemmeren van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarmee wordt volgens Pomp de kip met de gouden eieren geslacht.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Lieburg van

12 mei 2010

Fijn, te lezen net als in het Financieel dagblad dat er ook verstandige economen zijn die nadenken over de positieve effecten van de zorg in Nederland en deze probeert uit te drukken in harde valuta.

Mooi zo, nu maar hopen dat de signalering wordt opgepakt, verder doorgerekend en dat deze berekening leidt tot volledige marktwerking met aan de basis het solidariteitsbeginsel. Hierna kan de zorg i.p.v. een kostenpost omgezet worden in een economische bron van inkomsten voor de BV Nederland!

Anonym

16 mei 2010

Het koste wat moeite om deze toverformule te ontmaskeren. Maar ik vond elders: elk jaar extra levensverwachting heeft Pompe gewaardeerd met een bedrag van 50.000 euro. Slechts een klein percentage van de Nederlanders verdient zo veel.

Pompe is (m.i.) te jong (en waarschijnlijk te rijk) om hierover namens alle Nedrlanders een oordeel te mogen uitspreken.Als gezondheidszorg econoom kijkt hij door de bril van de Ziekteindustrie.Ik heb het er niet voor over. De laatste 2 jaar van je leven draai je er de helft van het "budget" door heen. De goede zorgers doen dan niets anders dan de laatste centen uit hun patienten zuigen. In die toestand is een extra jaar mij zeker geen €50.000 waard. Sorry. Ik zeg dat als 50plusser.

Jansen

16 november 2010

Aan anoniem #2.

Die 50.000 is de waarde van een QALY, Quality Adjusted Life Year en is de waardering van een jaar in goede gezondheid. Een jaar levensverlenging in slechte gezondheid (vaak inderdaad het geval in de laatste levensjaren) is in deze waardering dus minder waard.

Bovendien ben ik benieuwd of je er ook zo over denkt als anderen (oftewel: het collectief) die 50.000 moeten betalen voor jouw extra levensjaar. Hoeft het dan ook niet?Aan van Lieburg: het waarderen van de baten van de zorg in het financieel maken van extra levensjaren maakt niet het effect van de nederlandse zorg op de nederlandse economie duidelijk. Die effecten zitten onder meer in werkgelegenheid, gezond en dus productief houden van de arbeidspopulatie, vrijmaken van mantelzorgers voor de arbeidsmarkt en innovatie die ook voor andere sectoren ingezet kan worden.Zonder de collectiviteit te willen ondergraven: de zorg voor ouderen zijn echt kosten, zonder significante (economische) baten. Deze mensen hebben die baten immers in het verleden al geleverd...

Top