ACTUEEL

PvdA wil onafhankelijke werknemersarts

De PvdA pleit voor een onafhankelijke werknemersarts die beter moet opkomen voor de gezondheid van personeel dan de huidige bedrijfsarts. Volgens de sociaaldemocraten blijkt uit hun woensdag gepubliceerde zwartboek 'Berichten van de werkvloer' dat bedrijfsartsen te veel hun oren laten hangen naar de werkgever, omdat deze hen betaalt. Hierdoor zou het werk van bedrijfsartsen steeds meer in het teken staan van terugdringing van de verzuimkosten van de baas in plaats van de gezondheid van werknemers.

FNV-voorstel werknemersarts

Met het pleidooi voor een werknemersarts sluit de PvdA aan bij een voorstel dat vakbond FNV half maart lanceerde. In dat plan zou er naast de bedrijfsarts een onafhankelijke werknemersarts moeten komen. De rol van bedrijfsarts wordt dan beperkt tot een adviserende op het gebied van arbeidsomstandigheden en preventiebeleid. De werknemersarts zou tot taak moeten krijgen mensen die door hun werk ziek zijn geworden, te behandelen en te begeleiden. De werknemersarts zou daarbij meer moeten samenwerken met de huisarts van de betrokkene.

Meer inspecteurs inzetten

Verder wijst de PvdA erop dat Tweede Kamerlid Hans Spekman van de partij al eerder heeft gepleit voor uitbreiding van het aantal inspecteurs van de Arbeidsinspectie om onveilige werkomstandigheden aan te pakken. Daarbij heeft ook gepleit voor hogere boetes en een cao-politie om werkgevers aan te pakken die zich niet houden aan wetgeving en cao-afspraken over arbeidsomstandigheden. In de Kamer komt dat woensdag ook aan de orde tijdens een debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

Boetes verhogen

“Boetes moeten een afschrikwekkend effect hebben en daarom fors verhoogd worden”, aldus fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij pleit voor een verdubbeling van de boetes voor werkgevers die zich niet aan de regels voor veilige werkomstandigheden houden. Volgens haar worden nu boetes “ingecalculeerd als bedrijfsrisico” door bazen die gezonde arbeidsomstandigheden te duur vinden en de kans op betrappen door de Arbeidsinspectie laag inschatten. De kans dat een bedrijfsvestiging gecontroleerd wordt is nu eens in de dertig jaar. Dat moet beter volgens Hamer.

Zeggenschap over werktijden

Verder pleit de PvdA voor meer zeggenschap voor personeel over hun werktijden. Te veel (oudere) werknemers zouden nu in de problemen komen, omdat werkgevers onnodig vasthouden aan ongunstige roosters en zware diensten. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top