ACTUEEL

Kaljouw: ‘Verpleegkundige wordt spil binnen zorg’

De verpleegkundige zal steeds belangrijker worden binnen de gezondheidszorg. Dat voorspelt voorzitter Marian Kaljouw van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en Verzorgenden V&VN aan de vooravond van de Dag van de Verpleging die woensdag wordt gehouden.

Vergrijzing en kosten

Mensen worden steeds ouder en zullen ook steeds meer gaan mankeren op hun oude dag, zegt ze. “Senioren zijn bijvoorbeeld niet alleen hartpatiënt, maar ze hebben ook nog eens diabetes, of reuma. Het wordt veel te duur om steeds artsen in te zetten voor de zorg van al die chronisch zieken.” Goed opgeleide verpleegkundigen kunnen dat volgens haar net zo goed. “Zo niet beter, want verpleegkundigen hebben ook nog eens dat zorginstinct waardoor de patiënt zich veilig en verzorgd voelt.”

Regie bij verpleegster

Of patiënten met diverse ziekten nu vooral thuis worden verzorgd, of dat ze, bijvoorbeeld, na een zware operatie in het ziekenhuis verpleegd moeten worden: De verpleegster zal de regierol krijgen. Maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren aan de professionalisering van het vak van verpleegkundige. Want, dat moet voorzitter Kaljouw ook toegeven: nog lang niet alle medewerkers zijn professioneel genoeg om die rol aan te kunnen.

Vakkennis en vaardigheden

“Je ziet ze nog steeds: de verpleegkundigen die hun vakkennis bijvoorbeeld niet op peil houden. Of die bij een rekentoets laag scoren op hun vermogen om berekeningen te maken die nauw met hun vak te maken hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat je moet berekenen hoeveel insuline er via een injectie bij een patiënt moet worden toegediend. Elke fout kan natuurlijk verschrikkelijke gevolgen hebben. Dus dat mag simpelweg niet gebeuren. Ik weet wel: ook artsen maken rekenfouten, maar dat mag geen excuus zijn. Tijdens de opleiding moeten mensen leren rekenen en voordat ze het vak ingaan moet die vaardigheid gewoon goed zijn.”

Leiderschap op de werkvloer

Leiderschap op de werkvloer is ook zo'n thema waar volgens de beroepsvereniging nog aan geschaafd moet worden. “Je hoort nog steeds verhalen over roosters die niet goed worden gemaakt, zodat verpleegkundigen niet aan hun vrije dagen toekomen. Of dat er slecht wordt samengewerkt met bijvoorbeeld artsen. Zulke zaken zijn slecht voor het imago van het vak en we hebben juist veel nieuwe collega's nodig om de vergrijzing op te vangen.”

Carrièreperspectief

Jonge mensen die een uitdagende baan zoeken met volop toekomst en carrièreperspectief, moeten volgens haar in de zorg zijn. “Er zijn zo veel mogelijkheden: Je kunt je specialiseren op de zorginhoudelijke kant, of juist op het gebied van professioneel management. Je kunt zeeschepen controleren op hygiëne, of je kunt scholen langsgaan om voorlichting te geven over gezonde voeding. Je kunt in een gevangenis werken of in een ziekenhuis. Nu zijn we met 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden al de grootste groep binnen de publieke sector. In de toekomst zullen het er alleen maar meer worden.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

14 mei 2010

Jammer dat er ook in dit artikel weer wordt gesproken over "de verpleegster". Volgens mij zijn- en heten mensen die in mijn beroepsgroep werken al jaren "verpleegkundigen"!

Top