ACTUEEL

Italiaanse patiënt krijgt marihuana uit Nederland

In Italië heeft voor het eerst een patiënt op doktersrecept marihuana gekregen. Voor de man, die lijdt aan multiple sclerose, is de drug uit Nederland geïmporteerd.

Italië kent geen gedoogbeleid

Dit heeft het Italiaanse dagblad La Repubblica donderdag gemeld. Marihuana is bij de Italiaanse wet verboden en er is geen gedoogbeleid voor coffeeshops. De 42-jarige man stapte naar de rechter. Die gaf hem gelijk met een beroep op de grondwet waarin staat dat burgers recht op gezondheidszorg hebben.

Zorgverzekeraar moet betalen

De rechter veroordeelde de zorgverzekeraar tevens tot betaling van de kosten. “Dit is een zege voor alle mensen die lijden als ik en die het om onverklaarbare ideologische en politieke redenen moeten doen zonder een medicijn waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het efficiënter is dan de geneesmiddelen die momenteel in Italië in de handel zijn”, aldus de patiënt.

Therapeutische doeleinden

Nu de marihuana nog uit Nederland wordt gehaald, lopen de kosten op tot 12.000 euro per jaar. Daarom gaan er stemmen op om ook in Italië marihuana voor therapeutische doeleinden te verbouwen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top