ACTUEEL

'Hepatitis moet in rijksvaccinatieprogramma'

Alle baby's in Nederland moeten automatisch een vaccinatie krijgen tegen hepatitis B. Het wordt hoog tijd dat minister Ab Klink van Volksgezondheid daartoe besluit. Dat stelt het Nationaal Hepatitis Centrum aan de vooravond van de Wereld Hepatitis Dag die woensdag 19 mei wordt gehouden.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft het kabinet vorig jaar al geadviseerd de vaccinatie standaard in te voeren. Eerder had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat al gedaan.

60.000 chronische gevallen

Naar schatting hebben in Nederland 60.000 mensen een chronische hepatitis B-infectie. Het gros is migrant, en dan met name migrant van de eerste generatie. Veel van de mensen weten niet eens dat ze de ziekte hebben. Besmetting verloopt onder meer via seksueel contact, onhygiënisch handelen door artsen of verpleegkundig personeel, en moeder-kind besmetting tijdens de bevalling. Ook kunnen mensen besmet raken als ze onder onhygiënische omstandigheden een tatoeage laten zetten.

Sterfgevallen hepatitis

Per jaar overlijden tachtig tot driehonderd mensen aan de ziekte. Als er niets aan de besmetting wordt gedaan, kunnen mensen na verloop van tijd ernstige ziekten krijgen zoals leverkanker of leverfalen.

Oproep hepatitis-test

Het Nationaal Hepatitis Centrum roept mensen op zich te laten testen. Het gaat dan met name om mensen die drugs gebruiken of hebben gebruikt, voor 1992 bloedtransfusies hebben gehad, mensen die ooit een operatie of tandartsbehandeling in het buitenland hebben ondergaan, of daar een tatoeage hebben laten zetten. Ook homoseksuelen behoren tot de risicogroepen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top