ACTUEEL

Klink wil zorgboerderijen geen 'vluchtroute' bieden

Particuliere zorgaanbieders kunnen ook in de toekomst geen beroep doen op het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).  Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid duidelijk gemaakt in antwoord op een motie van de Kamerleden Van Miltenburg (VVD) en Wiegman (CU).

Kwaliteit

Tijdens het spoeddebat over zorgboerderijen begin april bepleitten Van Miltenburg en Wiegman om het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) open te stellen voor hulp en advies aan particuliere zorgaanbieders. Vooralsnog kunnen alleen toegelaten instellingen een beroep doen op het CCE. Met een bredere toegankelijkheid hopen de twee Kamerleden de kwaliteit van zorg op de zorgboerderijen beter te kunnen waarborgen.

Ernstige problemen

Minister Klink ziet niets in de plannen. Hulp aan zorgboerderijen strookt volgens de minister niet met de kerntaak van het CCE. Het CCE is opgezet om door de inzet van expertise en tijdelijke extra ondersteuning hulp te bieden aan individuele cliënten met een bijzondere zorgvraag. Het gaat hierbij om cliënten met zeer ernstige problemen. Volgens Klink horen cliënten met complexe zorgvragen of ernstig probleemgedrag niet thuis op een zorgboerderij.

‘Geen vluchtroute’

Organisaties zoals zorgboerderijen, beschikken naar hun aard en opzet niet over deskundigheid die nodig is om een consultatietraject tot een succes te maken. Klink wil er voor waken dat het CCE “een vluchtroute”  wordt voor zorgaanbieders die cliënten opnemen waar zij niet voor zijn toegerust. Daarnaast is een consultatietraject kostbaar met gemiddelde kosten van 10 duizend euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top