ACTUEEL

Spoedmaatregel NZa helpt apotheker

De rechter heeft bepaald dat apotheker Van Dalen in Breskens niet meer met spoed een contract hoeft af te sluiten met zorgverzekeraar Menzis. Door een spoedmaatregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan de apotheker alsnog een contract tekenen met zorgverzekeraar CZ.

Verplicht contract

In november verplichtte de NZa de apotheek een contract aan te gaan met zorgverzekeraars. De apotheek weigerde dit, omdat hij het niet was is met het door hen gevoerde preferentiebeleid.

Machtspositie in de regio

De NZa heeft het contract met CZ positief beoordeeld, omdat daarmee de meerderheid van de consumenten in Breskens toegang krijgt tot de medicijnen waar ze volgens hun polis recht op hebben. De rechter deelt de mening van de NZa dat de apotheek een machtspositie in de regio heeft. Dit ondersteunt het uitgebreide onderzoek van de NZa naar Aanmerkelijke Markmacht (AMM) van deze apotheker. De resultaten hiervan komen in het najaar van 2010 beschikbaar.

Contracten zorgverzekeraars en apothekers

Het afgelopen jaar zijn er in het algemeen meer contracten gesloten tussen zorgverzekeraars en apothekers. De NZa vindt dat een positieve ontwikkeling: het is van groot belang dat iedere zorgverzekeraar selectief moet kunnen inkopen in het belang van zijn verzekerden. De NZa betreurt daarom dat dit voor niet kan voor verzekerden van Menzis in die regio.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben de taak zorg in te kopen voor de consument. Verzekeraars die het zogenaamde preferentiebeleid voeren, vergoeden alleen het geneesmiddel met de laagste prijs uit een groep van middelen met dezelfde werkzame stof. Door het preferentiebeleid zijn geneesmiddelenfabrikanten sterk met elkaar gaan concurreren op de prijs. De kostenvoordelen die verzekeraars met hun beleid behalen, zorgen voor een minder harde stijging van de kosten voor gezondheidszorg en leveren daarmee financiële voordelen op voor de consument, die vertaald worden in de premie.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top