ACTUEEL

‘azM verstoort ziekenhuismarkt’

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) verstoort de ziekenhuismarkt in Zuid-Limburg. Dat zou blijken uit een rapport van adviesbureau Twijnstra Gudde en de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid over de stand van zaken en de toekomst van de ziekenhuiszorg in Limburg, aldus Dagblad de Limburger.

Academische functie

Het azM zou te weinig de academische functie vervullen en zich te veel richten op concurreren in de basiszorg. Zo’n zeventig procent van de activiteiten van het ziekenhuis is gericht op de basiszorg en slechts dertig procent op de academische functie.

Concentratie van zorg

Het advies is de rol en de functie van het azM beter te definiëren en af te stemmen. Daarnaast wordt er in het rapport gepleit voor meer samenwerking en clustering van de zorg. Zorgverzekeraars zouden concentratie van zorg moeten afdwingen om de kwaliteit te vergroten, schrijft Dagblad de Limburger.

Overcapaciteit in Limburg

Het rapport waarschuwt voor een dreigend beddenoverschot in de toekomst. Hiertoe moeten de nieuwbouwplannen van het Atrium MC nog eens bekeken worden. Eke Zijlstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Atrium MC, stelde onlangs tegenover Skipr dat er geen overcapaciteit zou zijn in Limburg. “Het aantal ziekenhuisbedden is oninteressant. Het wordt gezien als een heilige eenheid, maar waar het werkelijk om draait is de flexibiliteit.” De vergrijzing neemt toe, de zorgvraag stijgt en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Hier moet je op inspelen, meent Zijlstra. Dit betekent voor het Atrium MC dat er geen onverstandige en onnodige investeringen worden gedaan, aldus de bestuursvoorzitter.


Het volledige rapport wordt op 1 juni gepubliceerd.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top