ACTUEEL

Ggz-instellingen ‘misbruiken’ jonge psychologen

Grote ggz-instellingen maken misbruik van de krappe arbeidsmarkt door net afgestudeerde psychologen alleen stageplaatsen en werkervaringsplekken aan te bieden. Dat stelt het Nederlandse Instituut voor Psychologen (NIP) in Volkskrant Banen.

Baan onder niveau

Voor de meeste vacatures is een diploma gezondheidszorg psycholoog (GZ-psycholoog) nodig, maar om die opleiding te volgen is werkervaring een vereiste. En daar zit nou juist het probleem, die werkervaring hebben de jonge psychologen niet. Daarom nemen zij banen aan onder hun niveau tegen een laag salaris of verrichten zij juist dezelfde werkzaamheden als een GZ-psycholoog maar met nauwelijks begeleiding. Terwijl de GZ-titel voor veel psychologen een noodzakelijkheid is, omdat zorgverzekeraars veelal alleen behandelingen van geregistreerde psychologen vergoeden.

Wanhopige psychologen

Fuikje Holst van het NIP stelt in Volkskrant Banen: “Dat is niet goed voor de psychologen en niet voor de patiënten, want die krijgen nu basispsychologen op zich af die te weinig begeleiding krijgen. Dat is eigenlijk onverantwoord. De instellingen maken misbruik van de situatie door lekker goedkope psychologen in te zetten. En wanhopige psychologen die denken dat ze zonder arbeidservaring geen GZ-opleidingsplek krijgen, werken soms helemaal gratis. Wij raden dat iedereen af, want het helpt je echt niet verder.”

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Stomp

28 november 2012

Schandalig maar helaas maar al te waar. Een werkervaringsplek of stage is een van de weinige manieren om een baan als startend of basispsycholoog te kunnen krijgen. Hopelijk wordt deze situatie snel veranderd. Opleidingen dienen gestimuleerd te worden en op waarde geschat te worden.

Top