ACTUEEL

Overheidstekort prikkelt commercie in ziekenhuizen

Hoge vergoedingen voor private investeringen, gebrek aan publiek kapitaal en het bieden van hogere inkomens aan artsen stimuleren de groei van commerciële ziekenhuizen. Dat stelt Patrick Jeurissen in zijn proefschrift waarop hij 27 mei promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verwacht de komende jaren meer commerciële ziekenhuizen in Nederland.

Internationale vergelijking

In het proefschrift  ‘For-Profit Hospitals. A comparative and longitudinal study of the for-profit hospital sector in four Western countries’ vergelijkt Jeurissen de commerciële ziekenhuissector in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland. Jeurissen legt de ontwikkeling van commerciële ziekenhuizen bloot.

Bekostiging investeringen

Vooral de manier waarop de overheid investeringen bekostigt, bepaalt de groei van commerciële ziekenhuizen. Hoge investeringsvergoedingen voor commerciële aanbieders, een tekort aan publieke investeringen en de inkomensafhankelijkheid van artsen spelen een belangrijke rol. Verschillen in efficiency en kwaliteit tussen commerciële en non-profit ziekenhuizen blijken invloed op de groei te hebben.

Commerciële ziekenhuizen Nederland

In Nederland zijn alleen het Slotervaartziekenhuis en de MC|Groep in handen van particuliere investeerders.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top