ACTUEEL

Hulpverlening aan verslaafde arts moet beter

De opvang van verslaafde artsen moet beter. Ook moeten collega's sneller signaleren dat een dokter verslaafd is aan alcohol, pillen of poeders. Hiervoor pleiten drie artsen in een artikel in Medisch Contact dat dinsdag is gepresenteerd.

Buitenlands onderzoek

Volgens onderzoek uit Canada en de Verenigde Staten heeft 9 tot 12 procent van de artsen een verslavingsprobleem. Bij gebrek aan Nederlandse cijfers baseert het drietal (Hoogleraar Cor de Jong verslaving en verslavingszorg van de Radboud Universiteit Nijmegen, psychiater Hein de Haan en arts Ingrid Dam) zich op het buitenlandse onderzoek.

Verbergen

Volgens hen zijn er mechanismen die ervoor zorgen dat de verslaving lang verborgen blijft. Zo kan de dokter denken dat hij zoveel kennis heeft dat het onmogelijk is verslaafd te raken. Collega-artsen zouden een taboe ervaren in het bespreekbaar maken van het probleem. En artsen zouden de neiging hebben de hulp die ze een verslaafde collega geven, niet aan de grote klok te hangen. Volgens het artikel lopen patiënten van de verslaafde artsen hierdoor extra kans op slechte zorg.

 

Luchtvaart

Ze beschrijven dat er in de luchtvaartwereld een organisatie bestaat die verslaafde collega-piloten bijstaat. Zoiets moet er voor artsen ook komen, vinden ze. Collega-dokters zouden bij de organisatie kunnen melden dat zij zich zorgen maken over een bepaalde arts. Vervolgens zou de groep hulp kunnen bieden. Amerikaans onderzoek geeft volgens hen aan dat soortgelijke initiatieven goed werken: driekwart van de verslaafde artsen zou binnen vijf jaar weer goed kunnen functioneren. De drie artsen die het artikel hebben geschreven, bieden zichzelf aan als hulpverlener.

Gerelateerd bericht:
Omstreden neuroloog was verslaafd aan medicijnen:

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Max Beekers

19 februari 2009

Een aantal Nederlandse artsen hebben zich reeds laten behandelen in U-center, een luxe privékliniek, gelegen in het Zuid-Limburgse Epen, die in april 2008 is geopend. Zie voor meer informatie over dit behandelresort www.u-center.nl

In Duitsland zijn artsen de belangrijkste doelgroep van de 3 Oberbergkliniken.

sija

21 november 2009

Ik ben Lea en werk 11 jaar als woonbegeleider bij een grote instelling in Amsterdam. Ik heb net bij EenVandaag het verhaal van Ingrid van Dam gehoord. Dit probleem speelt bij maatschappelijk werkers ook. In ons geval is het heel moeilijk om eerlijk over verslaving naar buiten te komen. Onze clienten zijn vaak mensen die verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs. Dat er een maatschappelijk werker zelf verslaafd is is het helemaal 'uit den boze'. En toch is het vaak zo dat maatschappelijkwerkers bezwijken onder hoge werkdruk en een 'pilletje'nemen. Of een borrel. Ik ken collega's die aan heroine en cocaine verslaafd waren. Sommige hebben ontslag gehad, maar niet een van hen heeft (voor zo ver ik weet) adequate hulp gekregen.

Ik weet ook niet zo snel een oplossing voor dit probleem. Een verslaving behandelen is een een moeizame lange weg voor iemand die verslaafd is. Op ons werk tegenwoordig is er niet veel begrip voor langdurig zieke. (krappe roosters, geen geld voor uitzendkrachten, weinig personeel) Laat staan dat ze nog begrip voor de verslaving van de collega's kunnen opbrengen.lea

Zandvoort

24 maart 2010

Betaalbare behandeling voor artsen, tandartsen, verpeelpersoneel bestaat nu ook in GB by the Bayberry Clinic in Oxfordshire.

www.bayberryclinic.org.uk

Top