ACTUEEL

IGZ pakt neppsychotherapeuten aan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat enkele tientallen hulpverleners die zich ten onrechte psychotherapeut noemen, daarop aanspreken. Als zij hun titelvoering niet aanpassen, kunnen zij een boete krijgen. De titel is namelijk beschermd is onder de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dat heeft de IGZ woensdag bekend gemaakt.

Strafrechtelijke vervolging

Bij de inspectie zijn 55 hulpverleners bekend van wie wordt vermoed dat zij de titel psychotherapeut gebruiken zonder dat zij een opleiding hebben gevolgd die daar recht op geeft. Zij kunnen binnenkort een brief van de IGZ verwachten. Reageren zij daar niet op, dan is strafrechtelijke vervolging mogelijk.

Boete

Op het onrechtmatig gebruik van de titel psychotherapeut staat volgens de IGZ een boete van 3.800 euro. Dat geldt ook voor het voeren van afgeleide titels, bijvoorbeeld psychotherapist, hypno-psychotherapeut, lichaamspsychotherapeut of integratieve psychotherapeut.

Risico patiënten

De aanpak van neppsychotherapeuten is volgens de IGZ nodig omdat het voor patiënten mogelijk moet zijn onderscheid te maken tussen gekwalificeerde hulpverleners en mensen die zich op eigen gezag een titel hebben aangemeten. Anders lopen zij risico op onnodige psychische schade. Ook kunnen zij het vertrouwen in de hulpverlening verliezen, meent de inspectie. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top