ACTUEEL

NZa beboet weigeraars deelname kostenonderzoek

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beboet twee huisartsen, omdat zij niet hebben meegewerkt aan het kostenonderzoek uit 2009. Dat meldt MedNet.

NZa verplicht deelname

Deelname aan het onderzoek was verplicht op basis van artikel 61 van de Wet marktordening gezondheidszorg, stelt de NZa. Daarnaast noemt de zorgautoriteit deelname in het belang van de beroepsgroep: “Met een representatief aantal reacties kunnen tarieven en prestaties worden vastgesteld die overeenkomen met de realiteit.”

Dreiging met dwangsom

Eén van de huisartsen die niet meewerkte, is Glenn Mitrasing uit Heerhugowaard. Hij stelt op MedNet dat hij nooit heeft geweigerd om mee te werken, maar altijd om uitstel heeft gevraagd. Dat zo’n 400 huisartsen wel hebben meegedaan, komt volgens Mitrasing door de dwangsom waarmee de NZa dreigde. Met deze dreiging handelt de NZa volgens de huisarts in strijd met de wet: “Daarin staat dat een ieder de gegevens moet verstrekken die redelijkerwijs voor de uitvoering van de Wet marktordening gezondheidszorg van belang zijn.” Gezien de dwangsom en methodologische fouten is hier geen sprake van, aldus Mitrasing op MedNet.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top