Finance

Zorguitgaven 2009 stegen met 5,8 procent

De uitgaven aan gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar gestegen met 83,8 miljard euro. Dat is ten opzichte van 2008 ruim 5,8 procent meer. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend heeft gemaakt.

Loonsom zorginstellingen

Er zijn meer banen bijgekomen en de lonen stegen ook. Als gevolg hiervan nam de loonsom van de zorginstellingen in 2009 toe met ongeveer 5,5 procent. Vooral de ziekenhuiszorg blijkt duur. Ruim een kwart uit van de totale uitgaven aan zorg bestaat uit kosten voor ziekenhuiszorg inclusief die voor medisch specialisten.

Vergrijzing

Een veelvoorkomende verklaring voor de stijging is, volgens het CBS, de vergrijzing van de bevolking. De ouderenzorg is gestegen met 4,7 procent.

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg is de stijging met 9 procent het grootst. Deze groei is onder meer het gevolg van een toegenomen aantal opvangplaatsen. De zorguitgaven per Nederlander bedragen ruim 5000 euro, een stijging van 5,2 procent ten opzichte van 2008. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Tippie

21 mei 2010

De uitgaven aan gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar gestegen met 83,8 miljard euro??? Ik denk gestegen NAAR 83,8 miljard euro. Anders moet er in de heroverwegingen nog even wat meer worden gekort denk ik...

Top