ACTUEEL

Altrecht ggz opent vier nieuwe vestigingen

Altrecht ggz (geestelijke gezondheidszorg) opent vier nieuwe vestigingen van ‘Altrecht Polikliniek’ in Nieuwegein, Utrecht en Zeist. Altrecht Polikliniek biedt poliklinische hulp biedt aan mensen met complexe angst-, stemmings- en persoonlijkheidsproblemen. Op 26 februari is de officiële opening.

Eén behandelaar

Bij mensen met complexe angst-, stemmings- en persoonlijkheidsproblemen is vaak sprake is van comorbiditeit: het tegelijkertijd voorkomen van twee of meerdere ziektebeelden. Door het bundelen van kennis en expertise in één polikliniek wordt voorkomen dat een cliënt naar meerdere behandelaars gaat en doorverwijzen hoeft niet meer.

Cijfers

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat een op de vijf Nederlanders in zijn leven met angst-, stemmings- of persoonlijkheidsproblematiek te maken krijgt. Met de opening van de poliklinieken kan Altrecht in de regio Utrecht behandeling bieden aan zo’n 2000 cliënten per vestiging per jaar. Altrecht Polikliniek richt zich behalve diagnostiek en behandeling ook op onderzoek, opleiding, behandeladvies en second opinion. verwijzen naar meer intensieve vormen van behandeling, zoals deeltijdbehandeling en opname.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gui de la Terre

22 februari 2009

Het is natuurlijk zo dat een aanbod een vraag veroorzaakt en vice versa. Het zal best zo zijn dat er mensen rondlopen met deze problemen. Althans zij ervaren ze zo omdat de samenleving deze typeert en bevestigt. Je bent normaal als je dat allemaal niet hebt. Maar wat is dat dan?

De vraag is ook in hoeverre zij daar last van hadden of hebben, als het niet zo als een probleem vanuit het medisch model en het systeem waarin we nu leven wordt neergezet. Hebben we net de angsten rond de 'as van het kwaad' gehad, dan zal de kredietcrisis hier zeker een schepje bovenop doen.Mijn ervaring is dat de focus ook hier weer negatief is. Mensen worden als abnormaal neergezet als ze een normale basisangst hebben zoals onze voorouders vele eeuwen geleden ook. Luister waar ze over praten...? Ze willen allemaal als normaal worden ervaren...wie veroorzaakt dan dit betekenisgeving en negativiteit? Wat doen de behandelaars daarin en de elite van de diagnostici? Wat bevestigen ze? Welk beeld en ilussie zetten ze neer?Gelukkig hebben we ook andere tijden gekend en andere culturen......het is werkelijk triest hoeveel angst diagnostici en behandelaars laten ontstaan vanuit hun eigen angst om straks zonder werk en 'macht' te zitten. Soms lijkt het wel of ze een stukje van de religie en het geloof over nemen......De betekenis die het steeds krijgt veroorzaakt de vraag naar behandeling, want het systeem wil dat we allemaal 'normaal' zijn. Hoewel ik in vredesnaam niet weet wat dat is...? U wel? Bent u ook normaal? Of 'heeft u wel eens een normaal mens ontmoet'?In hoeverre kunnen we dit proces keren en ons focussen op de kracht en kwaliteit van deze door het medisch model getypeerde angstige mensen en vanuit het systeem ontstane etikettering en typering. Laten we vooral bij deze mensen hun sensitiviteit, betrokkenheid, afstemming op anderen, zorg (veelal naar anderen), hun inschattingsvermogen....... waarderen. Mijn beperkte en bescheiden ervaring als trainer, behandelaar en diagnosticus is dat die invalshoek veel meer mogelijk maakt dan andersom.Wie durft met deze opvatting verder te gaan. Ik daag de diagnostici en behandelaars bij deze uit! Het is de vraag waar ze bang voor zijn...... voor het ten onder gaan van de jarenlange waarheid waarin ze hebben geloofd, in en naar hebben gewerkt? Oei, oei dat is echt om bang van te worden....!? Wellicht de confrontatie met een illusie?Succes verder zowel voor de 'cliënten', behandelaars en diagnostici dat ze mogen hopen en geloven in wat ze doen. Want als het werkt .....Gui

Top