ACTUEEL

ActiZ-leden wijzen compromis met NMa af

Er komt geen regeling om ‘oude kartelproblemen’ in de thuiszorg versneld af te wikkelen en de boetes te verlagen. Leden van de brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ hebben het principeakkoord met Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de aanpak van kartelafspraken in de thuiszorg woensdag afgewezen. Dat meldt het NRC.

Overtredingen Mededingingswet

In 2008 beboette de NMa beboette thuiszorgbedrijven voor miljoenen wegens overtreding van de Mededingingswet die de NMa handhaaft. Zij zouden concurrentiebelemmerende afspraken hebben gemaakt. In de deal die er lag, zou de NMa de boetes beperken als de branche alle dubieuze afspraken zou melden. Deze afspraak zou gelden tot 2012.

Onduidelijkheid mededingingsregels

De leden van ActiZ hebben het principeakkoord tussen ActiZ en de NMa afgewezen. In zee gaan met de NMa betekent volgens de leden ook instemming met de huidige regels omtrent mededinging in de zorg. De branche worstelt al jaren met de vraag wat wel en niet is toegestaan. De leden willen hierover duidelijkheid. Zij willen het debat met de NMa aangaan over mededinging, zorgkwaliteit en het belang van de cliënt. Daarbij willen ze de mogelijkheid open houden om in het uiterste geval via de rechter duidelijkheid af te dwingen.

'Gemiste kans'

De NMa vindt de afgewezen deal een ”gemiste kans”. De kartelwaakhond hervat nu het intensieve onderzoek naar de thuiszorg, dat een tijd in de ijskast was gezet. ActiZ-voorzitter Han Noten, die zich sterk had gemaakt voor het compromis, vindt het jammer dat de leden het compromis hebben afgewezen: “Het is spijtig dat we de komende tijd geld gaan spenderen aan juristen en rechtszaken in plaats van zorg.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top