ACTUEEL

Plastische chirurgie mag capaciteit uitbreiden

De vraag naar plastische chirurgie stijgt de komende jaren explosief. Dat voorspelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De beroepsvereniging is daarom tevreden met de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen.

Stijgende vraag

 “Dit is een belangrijke stap om de opgelopen achterstand in te halen”, stelt NVPC-voorzitter Irene Mathijssen. “De wachtlijsten voor specialistische plastische zorg zijn nu al enorm, terwijl de vraag naar plastische chirurgie explosief zag stijgen.” De stijgende vraag wordt met name veroorzaakt door groeiende aantal reconstructies na ondermeer borst- en huidkanker.

Wachttijd

Voor sommige vormen van plastische chirurgie bedraagt de wachttijd anderhalf tot twee jaar. Anno 2010 zijn er in Nederland per 100 duizend inwoners nog geen twee plastisch chirurgen beschikbaar. In een substantieel aantal ziekenhuizen is geen plastisch chirurg actief, waardoor bijvoorbeeld patiënten met ernstig handletsel regelmatig niet op tijd gespecialiseerde hulp krijgen. Academische ziekenhuizen zien zich steeds meer genoodzaakt plastisch chirurgen uit het buitenland te halen.

Verhoogde instroom

Op grond van deze cijfers heeft de NVPC alarm vorig jaar geslagen en aangedrongen op een verhoogde instroom van nieuwe plastisch chirurgen. Het ministerie van VWS had eerder op advies van het Capaciteitsorgaan besloten het aantal opleidingsplaatsen in 2009 en 2010 te verminderen tot zeven per jaar. Besloten is nu met ingang van 2011 het aantal opleidingsplaatsen voor plastische chirurgie te verhogen van zeven naar zeventien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top