ACTUEEL

Vakbonden maken van mantelzorg cao-punt

Vakbonden FNV, CNV en FHP maken mantelzorg voortaan tot inzet van cao-onderhandelingen met de werkgevers. De bonden geven daarmee gehoor aan een oproep van het samenwerkingsverband Werk&Mantelzorg.

Op de agenda

Momenteel voert een op de acht werknemers zorgtaken uit. In totaal gaat het om circa één miljoen werknemers. “Juist in een tijd waar er steeds meer gevraagd wordt van mensen, meer drukte, meer werk, moeten we zorgen dat we tijd hebben om te zorgen”, stelt CNV-bestuurder Jaap Jongejan. “Het liefst zouden we een deeltijd-ww voor mantelzorgers zien”, reageert FNV-bestuurder Leo Hartveld. “Maar bij gebrek aan een wettelijke regeling is het mooi dat we nu bij alle cao-onderhandelingen dit belangrijke onderwerp op de agenda zetten.”

Ambassadeur

Om een mantelzorgvriendelijke bedrijfscultuur te stimuleren heeft het ministerie van VWS drie nieuwe ambassadeurs 'werk en mantelzorg'  benoemd. Dit zijn Microsoft, Tinguely Netwerk en Waterland Ziekenhuis in Purmerend. Nadat eerder zorgverzekeraar Menzis en de Isala Klinieken deze voortrekkersril hebben vervuld, gaan de drie ambassadeurs zich het komend jaar zowel in- als extern inzetten voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat.

Economische waarde

Meer dan 400 duizend werkende mantelzorgers voelen zich volgens Werk&Mantelzorg zwaar overbelast en dreigen uit het arbeidsproces te vallen. Met de aanstaande vergrijzing vormt deze terugval in arbeidsparticipatie een groot maatschappelijk probleem. Werk&Mantelzorg, waarin ondermeer de vereniging voor mantelzorgers Mezzo participeert,  roept daarom politieke partijen op nu al maatregelen te nemen om de huidige economische waarde van mantelzorg van 7 miljard euro te behouden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

CaseyJerri34

11 januari 2011

I took my first <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> when I was a teenager and this supported my business very much. But, I require the short term loan over again.

Top