ACTUEEL

Kwaliteit en prijs behandelingen variëren sterk

De kwaliteit en prijs tussen de behandelingen die artsen hun patiënten bieden verschillen sterk. Dat blijkt uit een rapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepresenteerd.

Onderlinge verschillen

De verschillen bestaan tussen huisartsen onderling, maar ook tussen medisch specialisten, zegt een van de onderzoekers, hoogleraar Geert Westert. “De ene huisarts schrijft bijvoorbeeld wel medicijnen volgens de richtlijnen voor, terwijl anderen dat veel minder doen. We hebben geen een arts gevonden die volledig volgens de richtlijnen werkt. De verschillen liggen tussen de 49 en 77 procent.”

De verschillen gelden ook voor andere sectoren. Zo voeren specialisten in het ene ziekenhuis veel meer noodkeizersnedes uit dan in het andere. Bij de ene psychiatrische kliniek lopen veel meer klanten weg dan elders. Ook komen in het ene verpleeghuis veel meer medicijnfouten voor dan in het andere.

Zorginkoop zorgverzekeraars

Verder zijn er grote verschillen in de prijs die artsen voor behandelingen vragen. Volgens het RIVM is het voor patiënten moeilijk te achterhalen bij welke arts ze de beste behandeling krijgen. Zorgverzekeraars letten, bij het afsluiten van contracten met artsen en instellingen, volgens de onderzoekers vooral op de prijs en onvoldoende op de kwaliteit van de zorg. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top