ACTUEEL

Klink uit kritiek op zorgplannen VVD

Demissionair minister Ab Klink van VWS heeft dinsdag felle kritiek geuit op de zorgplannen van de VVD. Chronisch zieken en mensen die langdurige zorg nodig hebben, worden volgens de CDA-minister hard getroffen door de plannen van de partij van Mark Rutte. Klink uitte zijn kritiek tijdens een campagnebijeenkomst van het CDA.

Aanslag op zelfredzaamheid

De VVD-maatregelen voor de langdurige zorg noemt Klink een ‘aanslag op de zelfredzaamheid’. Volgens de bewindsman zal, als het aan de VVD ligt, iemand met een AOW van 900 euro, 800 euro kwijt zijn aan kosten voor inwoning en zorg. “Dit kun je deze mensen niet aandoen”, zei Klink. Ook doet de VVD een te zwaar beroep op mantelzorgers en vrijwilligers.

Zorgmijders creëren

De VVD creëert volgens Klink 'zorgmijders', als een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt, zoals de partij wil. Volgens Klink zijn dat de mensen die als chronisch zieke later een beroep moeten doen op de zorg, met hogere kosten als gevolg. Ook een andere maatregel die onder de curatieve zorg valt, het schrappen van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers, uit het basispakket gaat ‘te ver', vindt de CDA-minister.

De minister noemde de plannen van de VVD ‘ongelofelijk'.  “Dit is meer betalen voor minder zorg”, aldus Klink. (ANP)

Reactie VVD

De VVD doet de kritiek van het CDA af als klinkklare onzin. “Klink verdraait de feiten. Hij vertelt halve waarheden en laat belangrijke feiten bewust weg”, reageert VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers. Volgens haar trekken de VVD en het CDA in hun verkiezingsprogramma juist ongeveer evenveel geld uit voor zorg. Wie gebruik maakt van zorg, is bij beide partijen “grosso modo in financieel opzicht hetzelfde uit”, aldus Schippers. Maar mensen die er geen gebruik van maken, gaan er volgens haar bij de VVD ten opzichte van het CDA op vooruit.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top