ACTUEEL

NOVA: officiële separatiecijfers kloppen niet

In 2009 zaten minstens twintig psychiatrische patiënten langdurig opgesloten. Dat bleek zaterdag uit een reportage van NOVA. Volgens het Centrum voor Consultaties en Expertise (CCE) zitten zij maanden en soms zelfs jaren alleen in een isoleercel of afzonderingsruimte. Het ministerie van VWS betreurt de twintig gevallen, omdat het streeft naar het terugdringen van het aantal separaties.

Separatiecijfers

NOVA ontdekte dat de officiële separatiecijfers de werkelijkheid niet helemaal weergeven. Bijvoorbeeld doordat de instellingen separatie niet goed registreren, separaties ten onrechte het stempel vrijwillig te geven, of door mensen in te sluiten op hun eigen kamer.

Verdwijnen isoleercel

Demissionair minister Ab Klink van VWS zegt dat het aantal dwangbehandelingen sinds 2008 is afgenomen. Hij streeft er naar het aantal separaties te beperken tot kortstondige noodsituaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten dat het aantal separaties geleidelijk daalt. Zij zegt dat als het zo doorgaat de isoleercel verdwijnt.
Het CCE is een onafhankelijk centrum dat zich richt op vastgelopen situaties in de zorg. Het is sinds anderhalf jaar actief in de psychiatrie. (ANP)

Bekijk de aflevering van NOVA

Get Microsoft Silverlight

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top