ACTUEEL

Wmo verbetert inclusie gehandicapten nog niet

De inclusie van mensen met een beperking is niet verbetert sinds de invoering van de Wet Gelijke Behandeling en de Wmo. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) stelt dat deze mensen in 2008 in grote lijnen nog net zo veel of weinig meedoen in de samenleving als in 2006.

Participatie

De Wmo heeft nog niet geleid tot een actievere participatie, terwijl dit juist het doel was van de wet. Op deelgebieden constateert het NIVEL wel een aantal veranderingen, alhoewel niet allemaal gunstig. Zo doen mensen met een lichamelijke beperking steeds minder vrijwilligerswerk en trekken mensen met een verstandelijke beperking er minder vaak op uit. Wel heeft een groter percentage van de mensen met een ernstige lichamelijke beperking betaald werk weten te bemachtigen. In 2008 ging het om vijftien procent van deze groep en in 2006 om negen procent.

Complexe wetgeving

Het NIVEL verklaart de achtergebleven participatie door te stellen dat complexe wetgeving als de Wmo vaak tijd nodig heeft om effect te hebben. De effecten moeten daarom de komende jaren zichtbaar worden.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top