ACTUEEL

ZN beschuldigt CPB van politiek bedrijven

De voornemens van de meeste politieke partijen om de AWBZ niet onder te brengen bij de zorgverzekeraars verbaast Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De koepelorganisatie verwijt het Centraal Planbureau (CPB) invloed uit te oefenen op de politieke partijen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

‘Verkwanselen van verzekerde zorg’

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het CPB blijkt dat alleen de VVD de uitvoering van de AWBZ grotendeels bij de zorgverzekeraars wil neerleggen.

Met uitzondering van de VVD willen de partijen onderdelen van de AWBZ onder brengen bij gemeenten, cliënten of een nieuw overheidsorgaan. De zorgverzekeraars zijn teleurgesteld. Het CPB is er volgens Hasekamp ten onrechte vanuit gegaan dat het onderbrengen van de AWBZ bij de Zorgverzekeringswet, zodat dat langdurige zorg als concurrerende verzekering kan worden aangeboden, niet zou leiden tot efficiencywinst. Door deze redenering zouden de politieke partijen niet hebben gekozen voor de Zorgverzekeringwet in een nieuw AWBZ-stelsel.  Een vorm van politiek bedrijven, vindt Hasekamp. Hij spreekt van het verkwanselen van verzekerde zorg door een foute inhoudelijke redenering van het CPB.

Efficiency

Het CPB stelt in het Financieele Dagblad dat de overheveling van de AWBZ naar de zorgverzekeraars eerder meer kosten met zich meebrengt dan efficiencyvoordelen. Het Centraal Planbureau ontkent politiek te bedrijven met de analyse.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top